Spring naar content
Dwaas uit de kosmos-cover

Liefde van een dwaas uit de kosmos

17 mei 2023

Naast de Hemelvaart die we morgen vieren, kennen we talloze reizen in de ruimtevaart. En als je onze eigen ruimtereizigers beluistert (Andre Kuipers, en eerder Wubbo Ockels), hebben die astronomische avonturen ook het poëtische, misschien zelfs religieuze karakter van een hemelvaart. Nog wat verder op die schaal ging de band Deutsch-Österreichisches Feingefühl (DÖF) met het nummer Codo, wat zoiets betekent als ‘dwaas uit de kosmos’.

Op het muzikale tijdperk van de new wave antwoordde de Duitse scene met de Neue Deutsche Welle. Denk aan artiesten als Peter Schilling, Nena en Nina Hagen. Bloedserieuze punk topics werden afgewisseld met kolderieke parodieën. Codo is, zoals je begrijpt, een typisch voorbeeld van die absurde kant.

DÖF presenteerde een wereld die wordt geregeerd door haat. De haat in hoogst eigen persoon nog wel: “Ich bin so hässlich, so grässlich hässlich. Ich bin der Hass!” Tot zo ver het maatschappijkritische punkrandje, want al snel verschijnt een ruimtetuig aan het firmament: “Unknown flying object identifies as: Codo.”

Die malle dwaas is volgens DÖF ‘een vreemde zonder bepaald geslacht, die haat overwint en negatief ingestelde mensen alles brengt wat we missen: humor, charme en bovenal liefde’. “Und ich düse, düse, düse, düse im Sauseschritt. Und bring’ die Liebe mit von meinem Himmelsritt. Denn die Liebe macht viel Spass, viel mehr Spass als irgendwas.”

Niet alleen vanwege de verrukkelijk schmierende Duitse taal voelen we bij SCHMUHL intens mee met dit nummer. Als wij aan de slag gaan met een merk, brengen we ook een Codo naar binnen. Dat is niet per se een beest met een vacht, maar wel degelijk voelbaar. In duizelingwekkende vaart suizen we door het bedrijf, door de plannen en ambities. En we geven daar een uniek gevoel aan, in woord en beeld. De liefde van een dwaas uit de kosmos kan ook op jouw stoep landen. Je hoeft er alleen even naar te vragen.